2 Yorum Unknown 31 Ekim 2013 Perşembe

Hangi 3D Full HD TV?

3D Televizyon teknolojisindeki yenilikler o kadar hızlı ki üretici firmalar pastadan büyük payı almak için zamana karşı yarışıyorlar ve bu sebeble bazen yanlış üretimler bile yapıyorlar.

Bu durum, çok araştırmayan, çok irdelemeyen tüketicilerin zarar görmesine neden oluyor. Aldığı cihaz bazen bir yılda eski veya tercih edilmeyen bir teknolojiye dönüşüyor. Maalesef 3Boyutlu Televizyon teknolojisi tam da böyle bir kararsızlık dönemi yaşıyor.

Üretici firmalar belli standartlarda hala anlaşmış değiller. Bu yazının bir amacı da çok fazla detaya girmeden insanları bu konuda biraz bilgilendirmek ve kararlarını doğru vermelerine yardımcı olmak.


3 Boyutlu Gözlük
3 Boyutlu Televizyon satın alınacaksa tercih nedenlerinin başında kullanılacak 3 Boyutlu özlüğün cinsi, yani SG (shutter glassses) veya FPR ( film type pattern retader) gözlüklerden hangisinin Televizyon ile uyumlu olduğu gelmektedir.

Bazı televizyon markaları SG ( shutter glasses) aktif gözlüğü tercih ederek hareket alanlarını kısıtlamışlardır. Bu gözlükler pille çalıştığı, ağır olduğu, ekran karşısında sabit bir konumda oturmayı gerektirdiği, seyir açısının darlığı, yarım saati geçen seyirlerde göz yorgunluğu, mide bulantısı yaptığı, çok pahalı olduğu (180-250 tl ) için maalesef gelecekleri parlak görünmüyor.

Ayrıca alınan gözlüğün bir sonraki teknoloji ile veya bir başka marka ile uyumlu olup olmayacağı da kesin değildir. Oysa FPR ( film type pattern retader) pasif gözlükler pil gerekmediği için son derece hafiftir (15 gram) , ucuzdur (12-26tl) ve saatlerce kullanıldığında bile rahatsızlık vermezler.

Bu gözlükle uyumlu bütün Televizyon  ve monitörlerde, bilgisayar, tablet bilgisayarlar hatta cep telfonları bile kullanılabilir. Kolaylıkla edinilebilir. Pil, elektronik devre vs ihtiva etmediğinden kolay temizlenir, yıkanabilirler.

Bolca bulundurularak kalabalık bir izleyici kitlesi ile 3 Boyutlu Televizyon izlenebilir.Televizyon karşısında sabit bir konum gerektirmediği gibi kafa hareketlerinden etkilenmez.

SG gözlüklerdeki gibi görüntünün üst üste binmesi rahatsızlığı yaşanmaz.
Yukarıdaki detaylardan anlaşılacağı üzere gözlük kullanma zorunluluğu varsa FPR 3 Boyutlu gözlük kullanılan televizyonlar tercih edilmelidir. Pasif gözlük de denilen bu tür gözlüklerin 3 Boyutlu görüntüyü algılamaları camlarının polarizasyon yapma yeteneğine dayanır. Yani camları bazı güneş gözlüklerinde olduğu gibi polarizedir.

Aktif (SG) gözlüğün aksine FPR gözlükler 3 Boyutlu televizyonla elektronik senkronizasyon kurmaya ihtiyaç duymazlar. Analog teknoloji ürünü Mavi, kırmızı renkli gözlükle 3 Boyutlu izlenen Televizyonlar artık iyice terk edildiği için bunlar hakkında fazla detaya girmeye gerek yoktur. Çünkü amacımız yeni 3 Boyutlu Televizyon alacaklara bir öneri de bulunmak ise geleceği olan teknolojilerden bahsetmek daha yerinde olacaktır.

Gözlüksüz 3 Boyutlu Televizyon 
3 Boyutlu Full HD televizyonda henüz standartlar oluşmadı. Biraz beklemekle karşımıza yeni seçenekler çıkabilir. Geleceğin en önemli gelişmelerinden biri gözlüksüz izlenebilen 3 Boyutlu Televizyon teknolojisidir.

Toshiba’nın 2012 yılının son çeyreğinde satışa sunmayı düşündüğü bu teknoloji şimdiden diğer 3 Boyutlu Televizyon fiyatlarının ucuzlamasına neden olmuştur. Bu teknoloji başlangıçta biraz pahalı olabilir ama Televizyon piyasasındaki rekabet kısa sürede onu da ucuzlatacaktır.

3 Boyutlu televizyonlar konusunda Samsung, LG, Philips, Toshiba’dan sonra Sharp ve güçlerini birleştirerek uzun hatalar zincirinden kurtulmak isteyen Sony-Panasonic ortaklığı da harekete geçmiştir. Bu arayışlar bir kaç yıl içinde meyvelerini vermeye başlayacaktır.

Sony’nin plazma TV üretiminden vazgeçmesi plazma Televizyonlar  da gelecekte yarış dışı kalacağının bir göstergesi gibidir. Özellikle Sharp yeni satışa sunduğu 80 inç ve quatrron teknolojisi ile ( rgb = kırmızı, yeşil, mavi yerine rgby= kırmızı, yeşil,mavi, sarı renklendirme) yani 4. renk olarak sarı rengi de ilave ederek netliği artırdığını iddia etmektedir. Tanıtımlarında kullandığı resimlerde de bu fark kolayca görünmektedir.

Televizyon'ye ilave olarak, özellikle büyük ekranlı Televizyonlar için geliştirilen bir de 4K yani 4 kat pikselli (3840x 2160 quad full high definition) Televizyonlar yola çıkmıştır. Bu teknolojinin kullanımı henüz çok sınırlıdır. Çünkü günümüzdeki Bluray’ler ( 1920x1080) ve de Televizyon  yayınları ( 1280x720) bu piksellere ulaşmaktan çok uzaktır. Ancak bu TV’ler gelen düşük pikselli görüntüleri upscale edebilmektedir. Bazı uzmanlar upscale in renklerin doğallığını azalttığını, hatta biraz photoshop etkisi yarattığını söylemektedirler. Sıradan Televizyon  izleyicilerinin beğenileri uzmanlardan farklı olabilir belki de bundan hoşnut bile kalabilirler.

Yorumlar ;

1 Kasım 2013 10:00 []

3D televizyonumuz yok. :D

1 Kasım 2013 10:04 []

3D televizyonumuz yok evde maalesef, ama ben çok seviyorum ;)


Yorum Yap ;