Yorum Yok Unknown 10 Kasım 2013 Pazar

Aktif 3 Boyutlu Gözlükler - Pasif 3 Boyutlu Gözlükler ve Farkları

Evde kullanım için mevcut olan iki yaygın tip 3 Boyutlu  teknolojisi şöyledir: Aktif ve Pasif.
Aktif gözlük ve Pasif 3D gözlük teknolojisi arasında pek çok farklılık olmasına rağmen, ilki ev 3D deneyiminin kalitesidir.

Pasif 3 Botur teknolojisi her bir göze 1080 pixel çözünürlüğü ikiye bölen 3D gözlükler kullanır.
 Samsung Aktif gözlük her iki göze de 1080 piksel HD deneyimi sunar.


Pasif bir 3 Boyutlu Televizyonda 3D içeriği görüntülerken, ekranın üst tarafından, alt tarafına yatay olarak siyah çizgilerin görünmesi veya göreceli olarak kısa dikey açılarda 3D görüntü kalitesinin görüntülenmesi oldukça yaygındır. Bu, Aktif 3D teknolojisi ile meydana gelmez. Aktif 3 Boyutlu teknolojisi tutarlı olarak her bir göze HD deneyimi gösterir ve 175 dereceye kadar açılarda bile mükemmel 3 Boyutlu resim sunar.



Yerel ve sanal 3 Boyut arasındaki fark nedir?

Yerel içerik, 3D kameralar kullanılarak filme alınmıştır. Sanal 3 boyut ise orijinal olarak 2D filme alınmış olan, ancak HD TV’niz tarafından 3 Boyutlu biçimine dönüştürülen içeriktir. İkisi arasında niteliksel bir fark vardır.

3D Televizyonumda normal yayın seyredebilir miyim?

Evet 3D Televizyonlar başka herhangi bir Televizyonun yapacağı gibi, klasik programları oynatabilir ve ayrıca karşınıza çıkan 3D içeriğin zenginliği için eşsiz bir deneyim sunmak üzere donatılmıştır.

TV seyrederken her zaman 3D gözlük takmam gerekiyor mu?

Gerekmez - Bu özel gözlükleri sadece 3D içerikleri seyrederken takmanız gerekir. Aksi durumda, televizyonunuz hala 2D filmleri oynatabilir ve onları görmeye alıştığınız şekilde gösterir. Unutmayın, iki tip 3D gözlük vardır Aktif ve Pasif 3D. Smart TV’niz için doğru gözlüğe sahip olduğunuzdan emin olun.



3 Boyutlu (3D) Gözlüğümü Nasıl Temizlemeliyim?

3D gözlüğünüzü temizlemenin en doğru yolu, her bir lensin her seferinde bir tarafını temizlemektir. Gözlük aslında her bir lenste iki ekrana sahiptir, yani aynı anda her iki tarafa basınç uygulamak iki lensi birlikte sıkıştırır, bu da temas etmelerine ve 3D özelliğinin hasar görmesine sebep olur. Önce bir tarafı, sonra diğerini temizlemek için bir mikro fiber kullanın.

Alkol, çözücü veya yüzey etkinleştirici maddeler içeren herhangi bir kimyasalı kullanmaktan veya cila, tiner veya yağ, benzin gibi kimyasalları kullanmaktan kaçının. Bunlar lens yüzeyinde renk solmasına veya çatlaklara neden olabilir. Ayrıca, doğrudan gözlüklerin üzerine asla temizleme sıvısı dökmeyin, bunun yerine bezin üzerine püskürtün.


3D hazır(3D Ready) nedir?

3D hazır” tanımı üreticiye göre değişir, fakat tipik olarak TV’nin 3D içerik  görüntüleyebildiği anlamına gelir. televizyonunuzun 3D görüntüleme özelliğinin olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, üreticinin web sitesine veya sunulan teknik özelliklere bakmaktır. Televizyonunuzun 3D’ye hazır olduğunu görmenin en kolay yolu arka panelde bir 3D Sync Out bağlantısını aramaktır.

ÜÇ Boyutlu Gözlük Türleri

Birçok farklı renkte 3D gözlükler mevcuttur ancak en çok kullanılanı cyan-red’dir, onu Mavi Kırmızı takip eder. Gözlük tipi oluşturulan resmin türüne göre seçilmeli. Mavi Kırmızı mod da iken oluşturulan bir resmi cyan kırmızı gözlük ile izlediğiniz taktirde sonuç alamazsınız.

Polarized ile Anaglphy Arasındaki Farklar nelerdir?

Anaglphy stereo  2 adet görüntünün bilgisayar yazılımları ile birleştirilerek tek bir görüntü haline getirilmesi ile oluşturulur. Anaglphy imajlarını evinizdeki televizyon Lcd ekran gibi yansıtıcılardan izleyebilirsiniz. Bu arada anaglphy gözlüklerini piyasada bulmanız oldukça kolaydır. Polarized stereo imajlar ise 2 farklı görüntünün ayrı ayrı projeksiyonlarla gümüş kaplamalı perdeye yansıtılması ile izlenilebilir. Evlerimizdeki LCD, Tv gibi yansıtıcılardan izlememize olanak yoktur. Ancak 2011 yılından itibaren birçok Televizyon üreticisi 3D televizyon üretmeye başlamıştır. Bu tip televizyonlar polarized yayın yapmaktadır ve yalnızca Polarized gözlüklerle izlenebilir.

Anaglphy

Anaglphy gözlükler en çok kullanılan tiplerdir. Genellikle Cyan - Magenta renklerine sahiptir. Oluşturulan Stereo renk tonlaması cyan ve magenta ile yapılır ve genellikle magenta renk alanı 3 boyutu veren sağ görüntüde oluşturulur. Günümüzde birçok gazete ve dergi bu tip stereo imajları yayınlarında sunmakta ve bu gözlükleri beraberinde dağıtmaktadır.


Polarized 3D

Polarize lensler kullanılarak yapılmış olan bu gözlük türleri genelde sinema sektöründe kullanılır. Lcd, Tv gibi evlerimizde kullandığımız ekranlarda sonuç oluşturmamaktadır. Görüntü 2 ayrı şekilde gözlüğüe yansır. Genellikle sol kısımdan gelen görüntü yatay, sağ kısımından gelen dikey olarak gelir, ve polarize edilmiş lensler bu görüntüleri geçirgenliğe göre gözümüze yansıtır. Sonuçta 3 boyutlu görüntüler elde edilmiş olur. Ancak bu tip gözlükler biraz önce bahsettiğimiz gibi sinemalarda kullanılmaktadır. Tamamen karanlık bir ortam, Gümüş kaplamalı perde ve 2 adet projeksiyonla sonuç alınmaktadır.


Üçüncü Boyut ne demektir?

Üçüncü boyut ya da üç boyutlu uzay en, boy ve derinlik algılarının hepsinin birden varolduğu durumlara verilen addır. Cisimler uzunluk, genişlik ve derinliği ile gösterebiliyorsa bu durumda 3 boyuttan bahsedilebilir.

TV, bilgisayar ekranı kağıt vs üzerindeki çizimler genel olarak yanlıca iki boyutu içerir. Bu boyutlar uzunluk ve genişliktir. 2 boyutta gerçekliği tam olarak yansıtamaz. Ancak “3 boyut” denilen şey de bu iki boyuta bir 3. boyut daha eklenir bu da derinliktir.

Cisimler uzunluk, genişlik ve derinliği ile gösterebiliyorsa bu durumda 3 boyuttan bahsedebiliriz. Gerçekliğin temsil edilmesi bu durumda daha kolay olur.

Yeni bir teknoloji olduğundan adı hala oturmamasına rağmen, “3D” şeklinde yazıldığı zaman, “2 tane 3D kamera kullanılarak yaratılan 3 boyutlu film yapma yöntemi” anlamına gelen teknolojidir.

Yeni teknolojiyi en çok savunanlardan en güçlü isim  James Camerondur. Cameron, en son çektiği filmlerde ” Aliens of the Deep”, “Ghosts of the Abyss” ve “Avatar”‘ da kullandığı film bazlı 2 şer adet imex kamera kullanarak yarattığı 3D görüntüleri, çekecek olduğu 2014 yılında vizyona girecek olan filmlerine uyarlamak için 2 tane dijital kamera kullanacak ve dijital sinemalarda özel üç boyutlu gözlükler takarak, bu filmlei izleyebileceğiz.

Yorumlar ;


Yorum Yap ;